Polhem Infra investerar i digital infrastruktur – köper Telia Carrier

AP-fondsägda Polhem Infra köper idag Telia Carrier, som är världsledande inom digitala motorvägar för datatrafik. Köpet innebär att Polhem Infra blir ägare till över 74 000 km fibernät med 320 anslutningspunkter i världen.

”Vi investerar i ett etablerat bolag, som under tre decennier har byggts upp av svenska Telia Company. Telia Carrier förvaltar och driver så kallade backbone-nät för digital kommunikation med hög internationell standard. Det är en långsiktig investering i digital infrastruktur, ett av våra kärnområden”, säger Mikael Lundin, VD för Polhem Infra.

Med i affären följer ett avtal om strategiskt partnerskap. Telia Carrier och Telia Company fortsätter att samarbeta om att tillhandahålla tjänster och utveckla nya lösningar för kunderna. Bolaget förvärvas till ett värde av SEK 9 450 miljoner kronor på skuldfri basis.

”Sverige har varit ledande i att investera i digital infrastruktur sedan 1990-talet. En betydande del av datatrafiken i världen transporteras genom Telia Carriers globala fibernät. Telia Carrier tillhör idag ett av de största bolagen i världen i den här branschen. Den här digitala infrastrukturen är en nationell tillgång som Polhem Infra nu blir ägare av”, säger Mikael Lundin.

Polhem Infras strategi är att skapa värde genom att investera i samhällsbärande infrastruktur. En samlad bedömning visar en tillväxt på runt 25 procent per år för internettrafik. Det är bland annat övergången till 5G och utveckling av ”internet of things” som väntas driva ökningen. En annan positiv trend i Telia Carriers del av branschen är att företagsmarknaden bedöms växa de närmaste åren, då företag kopplar ihop sina globala verksamheter.

”Med Polhem Infra får Telia Carrier en långsiktig stabil ägare med digital infrastruktur som ett kärnområde. Långsiktigheten är en trygghet för kunder, medarbetare och samhälle”, säger Mikael Lundin.

För mer information kontakta

Presstjänst, Polhem Infra

+46 738 00 67 25

press@polheminfra.se